A
[2019·江西重点中学高三联考]Peppa Pig, a British preschool animated TV series, has undergone an amazing journey in adapting to Chinese culture and China's market.
2015
In June, the Peppa Pig TV series was introduced to the Chinese market by Entertainment One and first aired on the CCTV Children's Channel. Shortly after its publication, Peppa Pig attracted billions of views on social media platforms like iQIYI, Youku and Tudou.
2016
The Peppa Pig TV series was broadcast on the CCTV Children's Channel for a second round. It also gained more viewers on the Golden Eagle Animation Channel, Hunan TV.
2017
The phrase “Peppa Pig Girl” became one of the hottest buzzwords on China's Internet. It refers to a girl who holds a positive attitude toward life even though she tends to be lazy in her daily life. She might look a bit silly and often have tasty food as a top priority on her mind.
2018
Rumors claimed that Peppa Pig was banned from Douyin, China's major video sharing platform, saying it “violates(违反) the community regulations and has not passed censorship(审查制度)”. In May, however, representatives from Douyin said the app was not forbidding Peppa Pig.
2019
According to Entertainment One, more than 40 million Peppa Pig books have been sold since its second round broadcast on CCTV. In the year of the Pig, more companies are adding Peppathemed elements to their products for promotion.
体裁:应用文 题材:文化娱乐 主题:《小猪佩奇》在中国的影响
【语篇解读】 本文是一篇应用文。本文按照时间顺序介绍了《小猪佩奇》在中国的广泛影响,自2015年被引进央视少儿频道起,到2019年关于小猪佩奇书籍的出版。
【难句分析】 It refers to a girl who holds a positive attitude toward life even though she tends to be lazy in her daily life.
分析:该句为主从复合句。句中“who holds a positive attitude toward life even though she tends to be lazy in her daily life.”为who引导的定语从句,修饰先行词a girl, who在从句中作主语;其中even though引导让步状语从句。
译文:它指的是对生活持积极态度的女孩,尽管她在日常生活中常常很懒惰。
21.Since ________, more than 40 million Peppa Pig books have been sold.
A.2015 B.2016
C.2017 D.2018
答案与解析:B 考查细节理解。根据尾段第一句“According to Entertainment One, more than 40 million Peppa Pig books have been sold since its second round broadcast on CCTV.”可知,自从央视第二次播出《小猪佩奇》以来,已经有四千多万册小猪佩奇的书被销售一空;结合第三段第一句“The Peppa Pig TV series was broadcast on the CCTV Children's Channel for a second round”可知,《小猪佩奇》于2016年第二次在央视少儿频道播出,故B项正确。
22.What does the passage mainly talk about?
A.Peppa Pig's great effect in China.
B.Peppa Pig's high economic value in China.
C.The causes of the great popularity of Peppa Pig TV series.
D.The introduction of Peppa Pig to the whole world.
答案与解析:A 考查主旨大意。根据文章第一段“Peppa Pig, a British preschool animated TV series, has undergone an amazing journey in adapting to Chinese culture and China's market”并结合全文内容可知,本文按照时间顺序,介绍了《小猪佩奇》在中国的广泛影响。故A项正确。
23.What can we learn about Peppa Pig according to the passage?
A. The TV series was first broadcast on Hunan TV.
B.Food is the favorite of a Peppa Pig Girl, who is silly.
C.Year of the Pig will help promote the sales of the Peppathemed products.
D.Peppa Pig was banned in Douyin because it broke the law.
答案与解析:C 考查推理判断。根据尾段尾句“In the year of the Pig, more companies are adding Peppathemed elements to their products for promotion”可知,在猪年,有更多的公司在它们的产品中增加了“佩奇”主题元素来促销;据此可推知,猪年将有助于销售以“佩奇”为主题的商品,故C项正确。