A
Kazuo Ishiguro,who won the 2017 Nobel Prize in Literature,has a number of strings to his bow,or rather his guitar.The 64-year-old is world-famous as a writer of fiction,but his early dream was to be a great singer and songwriter,like 2016's winner,Bob Dylan.
As his name indicates,Ishiguro comes from a Japanese background,although he came to Britain from Japan at the age of 5 and is a British citizen who writes in English.He was educated at the University of East Anglia,a school that has become known for training writers.
Ishiguro's writing is highly self-contained.This certainly gives his writing a quality in common with that of Jane Austen,an author to whom he is often compared.The best example of this is his novel The Remains of the Day,which later became a successful film.
The central character of the book is a butler(男管家)called Stevens.He is a loyal servant to an English lord,and a character who some people might call repressed.He misses out on affection and love because he will not admit his feelings to anyone.We have to read between the lines to uncover the “real” story,which isn't quite the one the butler is telling.Stevens finds it a challenge to communicate,and communication is often a theme in Ishiguro's novels.
In this author's works,there is a gap between our feelings and our ability to communicate them.The Nobel Committee stressed it when talking about Ishiguro's works: The writer has uncovered the abyss(深渊)beneath our unreal sense of connection with the world.
【语篇解读】 本文描述了2017年诺贝尔文学奖得主石黑一雄的写作风格:大多沉静克制,但在平静的表面下却隐藏着巨大的情感力量。
1.What did Ishiguro want to be in the beginning?
A.A famous writer.
B.A guitar player.
C.A second Bob Dylan.
D.A singer and songwriter.
D [考查细节理解。根据第一段中的“but his early dream was to be a great singer and songwriter,like 2016's winner,Bob Dylan”可知,他早年的梦想是成为一位伟大的歌手和词曲作家,就像2016年的诺贝尔文学奖得主鲍勃·迪伦那样。]
2.Why is the story not quite the one Stevens tells in The Remains of the Day?
A.Because he is not allowed to tell the truth.
B.Because he misses out on what he desires.
C.Because he doesn't express himself truly.
D.Because he has low social status as a servant.
C [考查推理判断。由第三段内容可知,石黑一雄的写作风格很克制,而他的小说The Remains of the Day是最佳范例;再根据第四段中的小说人物介绍“...a character who some people might call repressed.He misses out on affection and love because he will not admit his feelings to anyone”可推知,The Remains of the Day的故事其实不像主人公Stevens 讲述的那样,这是因为Stevens很克制,不会表达自己真实的情感。故选C项。]
3.What does the underlined word “it” refer to?
A.The author's sense of the world.
B.The theme of Ishiguro's works.
C.The reason for choosing the winner.
D.Our ability to communicate feelings.
B [考查代词指代。根据第四段最后一句中的“communication is often a theme in Ishiguro's novels”可知,石黑一雄的小说常常以交流为主题;再根据最后一段开头对此的进一步解释和诺贝尔奖委员会对他作品的评价“The writer has uncovered the abyss(深渊)beneath our unreal sense of connection with the world”可推知,在谈及石黑一雄的作品时,该委员会着重强调了他作品的主题。]
4.What is the best title for the passage?
A.The Remains of the Day
B.Quiet Writing Style of a Great Author
C.Kazuo Ishiguro,Winner of Nobel Prize in Literature
D.How Kazuo Ishiguro's Writing Made Him The Nobel Prize Winner
B [考查标题判断。通读全文可知,本文主要介绍了2017年诺贝尔文学奖得主石黑一雄的写作风格,并以他的小说The Remains of the Day为例进行说明。故选B。]