A
(2018·成都市诊断性检测)For the brave in the armed forces,being sent away from home for months at a time is just part of the duty.However,it's never an easy one to perform especially for those with children.So when I found out I was going to be stationed in South Korea for a year,I was nervous about how my five children,particularly my eldest daughter Abigail,would take the news since it meant I wouldn't be home to see her graduate from high school.
Incredibly,Abigail told me not to worry and even suggested we live stream the event among family members when I leaked the news.“We've been lucky you haven't had to be sent abroad yet.Anyway we can get connected through the Internet.See me on your phone on my spot,” Abigail said.She stepped into many of my roles when I was gone.I wanted to find a way to thank her and show her how proud I was of her.I started planning the special surprise when my request to return home a few weeks early to attend Abigail's graduation ceremony was approved.
When my time in South Korea finally came to an end,I flew home,rented a car,and stayed in a hotel.And on Abigail's graduation day,I hid in an office behind the stage waiting until I heard my daughter's name called.I just kept thinking “Don't cry.Don't trip in your heels.Don't fall over.” At last! Abigail was up on stage.I slipped up behind her,whispered in her ear,and around she turned!“ I was just thinking,like,‘You aren't supposed to be here.What? What? How?’ It was the biggest shock...I'm pretty sure my dad made people he didn't even know cry.Emotional for everyone,” Abigail cried.
You know what followed: Embraces,kisses,tears,laughs,flowers,wishes ...Aren't they what a family has in store?
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。“我”将被派驻韩国一年,因此,大女儿Abigail的高中毕业典礼“我”将无法参加,但是为了给她惊喜,在她的毕业典礼上,“我”出现在了她面前。本文体现了学科核心素养中的“关注亲情、家庭和谐”的文化品格。
1.What worried the author most?
A.His duty in South Korea.
B.His five children's safety.
C.His eldest daughter's study.
D.His absence from a big event.
D [考查细节理解和观察与比较的能力。根据第一段,尤其是该段最后一句可知,“我”最担心的是“我”将无法参加大女儿Abigail的毕业典礼,故D项正确。]
2.What is the probable meaning of the underlined phrase “live stream” ?
A.Plan. B.Celebrate.
C.Prepare. D.Broadcast.
D [考查词义猜测。根据第二段第一句,结合该段第二句中Abigail所说的话“Anyway we can get connected through the Internet.See me on your phone on my spot”可知,Abigail安慰“我”说我们可以用互联网联系,“我”可以用手机看到毕业典礼上的她;据此可以判断,Abigail建议我们在家庭成员中直播这件事。故画线词意为“直播”,D项正确。]
3.How did Abigail feel when meeting the author?
A.Embarrassed. B.Overjoyed.
C.Nervous. D.Satisfied.
B [考查推理判断。根据第三段中Abigail说的话可知,Abigail没有想到“我”会出现在毕业典礼上,非常激动;据此可以判断,在毕业典礼上见到“我”,Abigail极为高兴,B项意为“极为高兴的”,符合语境,故B项正确。]
4.What does the author mainly intend to express by telling the story?
A.A soldier's personal sacrifice.
B.A father's love for his family.
C.The meaning of family bond.
D.The way to plan a big surprise.
C [考查目的意图。通读全文可知,本文主要讲述了“我”为大女儿制造惊喜的故事,旨在表达家庭关系的意义,故C项正确。]